Recept: Linzensoep met zoete aardappel

We zijn arme sloebers de laatste tijd, dus proberen we te besparen op onze boodschappen. En dat lukt aardig! Vorige week aten we bijvoorbeeld simpele knoflook spaghetti, dhal van rode linzen en shakshuka. Wat ik ook een fijn budgetgerecht vind is soep, want dat kan je zo duur of goedkoop maken als je maar wilt. Ik ging vandaag voor een linzensoep met kokosmelk (geïnspireerd door het recept van De Groene Meisjes, die plaatsen veel handige low budget recepten), met zoete aardappel en kruiden zoals komijnzaad, gerookt paprikapoeder en sumac. Als je geen sumac in huis hebt, wees niet gevreesd. Dit is gewoon leuk voor de extra garnering, je hoeft het er niet speciaal voor in huis te halen.

recept linzensoep met zoete aardappel

Ingrediënten voor 1 grote pan soep:

rood_hartje 250 gram rode linzen
rood_hartje 1 ui
rood_hartje 3 knoflookteentjes
rood_hartje 1/2 rode peper
rood_hartje 1/2 tl komijnzaad (heel)
rood_hartje 1/2 tl kerriepoeder
rood_hartje 1/4 tl gerookt paprikapoeder
rood_hartje 1 zoete aardappel (geschild)
rood_hartje 1 liter groentebouillon
rood_hartje 1/2 blik kokosmelk
rood_hartje Limoensap
rood_hartje Extra: garneren met sumac

Bereiding:

1. Snipper de ui en snij de knoflook en rode peper fijn.

2. Verwarm in een soeppan met dikke bodem (kokos)olie en bak de komijnzaadjes even aan. Voeg daarna de ui, knoflook en rode peper toe. Bak ook de kerrie en paprikapoeder mee.

3. Voeg de zoete aardappel (in blokjes gesneden) toe, bak even mee en giet er de groentebouillon overheen. Roer de linzen er doorheen en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.

4. Zet het vuur uit en voeg de kokosmelk toe. Mix de soep met behulp van een staafmixer, blender of keukenmachine. Als je de soep te dik vindt, zou je nog wat water kunnen toevoegen en nog eventjes verwarmen.

5. Serveer in soepkommen en voeg er naar smaak peper, zout en limoensap aan toe. Maak af met sumac, mocht je dit in huis hebben. Ook lekker met wat za’atar. Deze kruiden zijn vaak te koop in Turkse supermarkten of in webshops voor kruiden. Die van mij komen van Pit&Pit (uit de Food We Love box van een hele tijd terug).

linzensoep recept

Op de eerste foto is de linzensoep gegarneerd met sumac, op deze foto zie je de soep met za’atar. Beide vond ik het erg lekker in combinatie met de smaak van de linzen.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

20 reacties op “Recept: Linzensoep met zoete aardappel

 1. Mmmmmm dat ziet er lekker uit!
  In de Surinaamse keuken laten we de linzen een dag voordat men linzen gaat gebruiken om te koken een nacht in water weken.

  Fijne dag Xoxo

 2. Jammmm, echt een budgetsoep. Lekker om er sumac doorheen te doen, goed idee. Als ik budget ga maak ik meestal een gepofte zoete aardappel, doormidden snijden en vullen met restjes uit de koelkast.

 3. Merel

  Oh i LOOOOOVE linzensoep! Nu ik dit zo zie denk ik: deze week weer even maken. Dit klinkt als een heerlijke variant. Soep is eigenlijk altijd wel lowbudget te maken. En gezond. En lekker. En daarom hou ik er zo van!

 4. Wendy

  Dit lijkt me een erg lekkere soep. Maar ik moet wel toegeven dat ik het niet echt een budgetsoep vind, als je zoals ik niet zo’n grote voorraad kruiden in huis hebt (mijn keuken is 1×1 meter :() en je die allemaal nog aan moet schaffen. Misschien ben ik ook wel gewoon een krent!

  • iris

   Ik heb ook een kleine keuken maar een goede voorraad kruiden vind ik wel erg belangrijk. Kerrie, komijn en paprikapoeder zijn redelijk standaard en ik ga ervan uit dat de meesten dat wel in huis hebben, vandaar dat ik het low budget noem.

 5. Mmmm, klinkt heel erg lekker! Wij zijn ook arme sloebers die extreem bezuinigen op boodschappen. Dit is echt een perfect soepje, en ik houd van eten waar je brood bij mag eten 😉
  Hij gaat op de boodschappenbrief voor deze week!

  • Olga

   Ok, we komen net thuis gekomen van de supermarkt en we zijn naar twee Jumbo’s geweest. De rode linzen en de zoete aardappelen waren op bij beide op :(. Tom was ervan overtuigd dat dat door jouw recept kwam. ‘Iedereen is natuurlijk Iris haar soep aan het eten vanavond.’ De schat.
   Er waren wel groene linzen, mag dat ook?
   Gek genoeg was er wel za’atar (score!).

 6. Wing

  Oehhh, dit klinkt als een smaakvolle soep, snel maar eens uitproberen!
  Gisteren maakte ik trouwens je vega sushi (volgens mij alweer een artikel van vorig jaar) met zeewier, bosui en sesam, en die was zoooo lekker! (zegt een carnivoor;) )

  • iris

   Oh wauw wat leuk! Die heb ik echt al een hele poos niet meer gehad, moet ik ook weer eens maken, jummie 😀

 7. Iris

  Ik heb de soep gemaakt: ontzettend lekker! Echt geweldig, zeker ook met een beetje yoghurt erin. Zaatar vond ik bij de Turk, ik kende het nog niet. Bedankt voor het recept!

 8. Pingback: Photo diary augustus #1 + kattenbonus! | Team Confetti

 9. Els Pardijs

  Hoi Iris,

  Ik had een vraagje over deze soep. Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer/ hoeveel kommen gaan eruit?

  Groetjes,
  Els

  • iris

   Hoi Els! Oei, dat kan ik mij zo niet meer herinneren. Er gaat in ieder geval 1 liter bouillon in en kokosmelk, dus het is een flinke pan soep die erg goed vult. Ik gok dat je er sowieso 4 volle kommen soep uit kan halen.

   • Els Pardijs

    Dankjewel!
    Dit weekend heb ik een grote pan van deze soep gemaakt voor een feestje, hij was heerlijk!!

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten