Q&A: Vragen over vegetarisch eten beantwoord

Van de laatste Q&A had ik de leukste vragen al beantwoord in een blogpost. De vragen die over vegetarisch eten liet ik nog even achterwege, het leek me handig om hier een aparte blogpost van te maken. Bij deze!

Vragen over vegetarisch eten beantwoord

Vragen over vegetarisch eten:

Wanneer ben je vegetarisch gaan eten en wat was je reden hiervoor?

Ik weet het niet meer precies, maar ik geloof dat ik 13 of 14 jaar was toen ik besloot om te stoppen met vlees eten. Ik was helemaal niet per se een grote dierenliefhebber; ik was bang voor honden en we hadden ooit een konijn, maar die durfde ik niet eens te aaien. Ik had wat filmpjes online gevonden over de vleesindustrie en vond dat echt verschrikkelijk. Toen ik met mijn ex samenwoonde ben ik weer een tijdje vlees gaan eten, maar toen kwam Bunny von D in mijn leven en voelde dat zóóó verkeerd. Het maakte me superboos als mensen konijn aten en zag ineens weer het licht. Want als ik dat zo erg vond, kon ik het voor mijzelf niet verantwoorden om wel andere dieren te eten.

Hoe vaak eet jij vleesvervangers? Als je die niet eet hoe vul je ze dan aan?

Vaker dan ik eigenlijk zou willen, omdat het puur uit luiheid is meestal. Ik probeer ook veel bonen, peulvruchten en noten te eten als plantaardige vervangers. Maar Steve houdt daar niet zo van, dus vaak kom ik dan toch weer op vleesvervangers uit. Ik vind het ook wel lekker makkelijk. Vroeger, vooral toen ik nog thuis woonde en vegetarisch eten niet zo hip was, verving ik al het vlees door dierlijke producten zoals eieren en kaas. Hier ben ik al een aantal jaren van af gestapt, omdat dat toch wel heel dubbel is als je juist dierenwelzijn belangrijk vindt. Voor het milieu maakt het ook maar weinig uit als je geen vlees eet, maar je wel veel zuivel eet. Dit heeft namelijk ook een mega grote impact.

Waarom ben je geen veganist?

En dan komen we gelijk op deze vraag uit die ik best vaak krijg gesteld; want waarom eet ik dan niet gewoon veganistisch? Aan de ene kant snap ik de vraag wel, maar aan de andere kant voel ik me ook vaak een béétje aangevallen. Alsof vegetarisch eten niet goed genoeg zou zijn. Het lange antwoord: voor mij gaat vegetarisch eten vanzelf, het kost mij nul moeite en ik baal er ook nooit van. Dat combineer ik met veel plantaardige alternatieven; ik drink mijn koffie alleen met sojamelk bijvoorbeeld en eet het liefst pindakaas of hummus op mijn brood. Maar als ik op dit moment 100% veganistisch zou moeten eten van mijzelf, zou ik knettergek worden. Ik zou het dan eerlijk gezegd ook alleen maar doen door de ‘druk’ die ik soms voel door zeurreacties. Dat lijkt me niet de juiste motivatie. Ik heb drie keer meegedaan aan de Vegan Challenge en ik werd er echt een hatelijk mens van. Dus, nee, niet mijn ding. Het korte antwoord: omdat kaas.

Bunny von D

En wat is je lievelingsvleesvervanger?

De MC2-burgers van de Vegetarische Slager. Ze zijn alleen wel behoorlijk aan de prijs, dus ik probeer het niet te vaak te kopen. We eten het altijd op broodjes met veel saus en toppings, jum. Vooral op dagen als we allebei moe zijn en geen zin hebben om na te denken over avondeten. Gelukkig zijn de eigen-merk-vleesvervangers van supermarkten tegenwoordig ook heel goed te doen en die vallen qua prijs ook best mee.

Waar let je op als je boodschappen doet? Denk je dan meer aan het milieu, aan dierenwelzijn, aan mensenwelzijn?

Dit vind ik een heel goede vraag! Het is iets waar ik altijd wel mee struggle namelijk. Denk aan groenten die biologisch zijn, maar dan wel apart verpakt zijn in plastic. En ook hoeveel moeite iets kost, speelt voor mij een grote rol; ik zou elke week naar de markt kunnen gaan, maar als ik ergens een hekel aan heb dan is het dat wel. En dan is geld ook nog een issue, als ik in een maand zit waarin ik niet veel geld heb, zal ik eerder kijken naar de prijs van producten. Dus ik kan er niet één antwoord op geven. Al is dierenwelzijn wel één van de belangrijkste factoren voor mij, ik koop nooit iets waar vlees/vis in zit (tenzij het voor Ollie is natuurlijk). En als ik iets koop zoals yoghurt of eieren, koop ik dat altijd biologisch. Qua kleding is het hetzelfde verhaal, daar vind ik het misschien nog wel moeilijker bij. Als je je eenmaal een beetje hebt verdiept in de achtergrond van producten, kan je zo verdwaald raken in wat nu goed (of in ieder geval: minst slecht) is. Maar goed, uiteindelijk vind ik dat je daar ook niet te hard in moet worden voor jezelf want het 100% goed doen is onmogelijk. Zo goed mogelijk je best doen kan wel!

“Don’t do nothing if you can’t do everything” is één van mijn favoriete quotes.

Heb je zelf nog een vraag over vegetarisch eten die er niet bij staat? Laat het me weten, dan beantwoord ik hem in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24 reacties op “Q&A: Vragen over vegetarisch eten beantwoord

 1. Sanne schreef:

  Wat een fijne Q&A!
  Ik eet geen vlees, maar wel heel af en toe (één keer in de maand) vis. De keren dat ik het eet, probeer ik altijd duurzaam en ‘diervriendelijke’ vis te eten. Ha, kijk, ik ben mezelf al een beetje aan het verantwoorden. Automatisme, haha.

  | Reageer op deze reactie
 2. Iris schreef:

  Ik sla vleesvervangers alleen in als het in de aanbieding is of als er 35% korting op zit i.v.m. de datum, dan valt het best mee. Gelukkig zijn er steeds meer en goedkopere soorten, zoals die bij de Lidl. Tot een paar maanden terug hadden ze alleen gortdroge burger-/schnitzelachtige dingen die allemaal hetzelfde smaken, nu is het echt tien keer beter.

  | Reageer op deze reactie
 3. Sophie schreef:

  Ik heb hier laatst ook over nagedacht, want ik krijg net zoals jij vaak de vraag waarom ik geen veganist ben. Ik kwam tot dezelfde conclusie: moet ik veganistisch gaan eten omdat een kleine groep mensen dat van mij verwacht? Of moet ik misschien gewoon eten en leven zoals ik dat wil en bij mij past? Ik maak veel veganistische keuzes en dat voelt op dit moment goed. Bij mij is het niet de kaas, maar de eieren die ik nog in mijn dieet wil houden. Ik vind dat ik het al heel goed doe (als ik me bedenk dat ik een paar jaar geleden nog twee keer in de week kip nuggets bij de McDonalds at…).

  Wie weet word ik in de toekomst wel een veganist, maar tot dan ben ik een gelukkige vegetariër 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Ik sluit me ook helemaal aan bij jouw en Sophie haar antwoord m.b.t. veganistisch worden. Ik zou ook echt knetter gek worden. Ik mag al geen fruit en noten (geloof me, daar word ik ook knettergek van. Zo gek dat ik soms een appel eet en vervolgens met een dikke strot zit, lekker gevaarlijk enzo) en het zou me echt zwaar vallen om ook al het zuivel uit mijn leven te verbannen. Vlees en vis daarentegen kost me echt geen moeite. 🙂

   | Reageer op deze reactie
 4. KouweKleren schreef:

  Die quote mag op een tegeltje! Zo ontzettend mee eens. Zo gek dat als je iets probeert goed te doen op duurzaam/fair/diervriendelijk vlak, je volgens sommige mensen verplicht bent om een groene engels te worden die met álles rekening houdt. Niet alleen praktisch onmogelijk, zie jouw dilemma’s, maar ook raar. Al iedereen nou de stap ze waar ‘ie zich goed bij voelt en wat bij hem/haar past, komen we al een hoop verder met elkaar.

  | Reageer op deze reactie
 5. Audrey schreef:

  Haha, ik kan me weinig voorstellen bij die tiener-Iris die bang was voor honden en het konijn niet aaide 😉

  Dat je zegt dat geen vlees en wel veel zuivel eten niet echt beter is voor het milieu verbaast me trouwens wel. Over die achtergronden zou ik wel meer willen weten!

  Ik denk idd dat veel mensen voor strenge leefregels kiezen om gezeur te voorkomen, maar ik ben idd veel meer voor jouw approach. Je bent zo veel beter bezig qua milieu dan gemiddeld, dus eet lekker zoveel kaas als je wil! Ik ben zelf niet eens vegetariër, maar ik denk dat het groeiende bewustzijn over dierlijk/plantaardig voedsel van de laatste tijd wel heel goed is. Als iedereen gewoon eens af en toe (of regelmatig) voor een plantaardig alternatief kiest, scheelt dat in het grote geheel veel meer. En oa jij bent dan een mooie inspiratiebron!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha nou ik dus ook niet meer hoor! Al zou ik nog steeds niet snel een hond aaien uit mijzelf, tenzij ik de hond heel goed ken. Maar volgens mij is dat ook alleen maar verstandig :p

   Over de milieuimpact van zuivel kan je hier wat meer feitjes lezen: http://melkjekanzonder.nl/de-melkfeiten/milieu-impact/ & https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/zuivel/ Het gaat dus vooral om kaas omdat hier heel veel melk voor nodig is om het te produceren. Qua impact op het milieu is het daardoor vergelijkbaar met vlees.

   En ik vind het inderdaad mooi wat je zegt, ik denk ook echt dat alle kleine beetjes meehelpen. En dat mensen vanuit zichzelf al zo goed mogelijk hun best willen doen, maar dat iedereen dat gewoon in hun eigen tempo doet en dat is oké 🙂

   | Reageer op deze reactie
 6. Jolanda schreef:

  Ik heb een andere vraag :-), je schrijft dat je vroeger bang voor honden was. En nu heb je er zelf één. Hoe heb je deze stap gemaakt? Ik ben namelijk heel bang voor honden en ik wil er best van af…. Veel relaxter om zonder hondenangst naar het park of strand te kunnen (tot die tijd pleit ik voor delen van het strand en bos die hondenvrij zijn :-))

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik moet toegeven dat ik nog steeds niet heel blij wordt van loslopende grote honden hoor, daar loop ik het liefst met een boogje omheen :p Maar het is niet meer zo erg als vroeger! Het begon doordat vrienden van mij een hondje kregen. De eerste paar keer werd ik hartstikke nerveus als hij tegen me op sprong en aan het blaffen was als ik binnenkwam, maar het is maar een heel klein hondje dus ik was er gelukkig snel aan gewend. Vanaf dat moment was ik er niet meer zo bang voor.

   Mijn vriend is opgegroeid met een hond en die wou sowieso zelf ook heel graag weer een hond. Ik moest daar eerst niks van weten maar langzaamaan heeft hij me eigenlijk omgepraat en toen zag ik het zelf ook wel zitten om een hondje te hebben 😀 En nu ik zelf een hond heb, weet ik ook dat honden niet zo maar uit zichzelf naar mensen gaan happen of dingen doen waarvan je schrikt. Dus nu heb ik geen last meer van angst voor honden.

   Eigenlijk is de enige manier om er overheen te komen door het heeel langzaam op te bouwen (bijv. eerst filmpjes kijken van honden, daarna ergens wandelen waarvan je weet dat er honden in de buurt kunnen zijn, bij iemand op bezoek gaan die een klein hondje heeft, etc. maar die subdoelen weet jij zelf natuurlijk het beste!). Misschien heb je iets aan deze blogpost: https://ikbenirisniet.nl/2015/09/23/angsten-overwinnen/

   | Reageer op deze reactie
   1. Jolanda schreef:

    Dank voor je lieve reactie! Als mijn vriend een hond wil, maak ik het denk ik uit haha. Ik ben nu bezig met mijn autorijd-angst overwinnen, wie weet worden honden het volgende aanpak-onderwerp :-).

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Oh wat goed van je, dat vind ik echt heel knap! Daar ben ik nog niet aan begonnen, weet ook niet of ik dat wel ooit ga doen haha. Maar alles stapje voor stapje inderdaad!

     | Reageer op deze reactie
 7. Daphne schreef:

  Zo leuk, zo’n Q&A! Wat mij betreft houd je hem er in als vaste (maandelijkse) rubriek!
  Zelf eet ik ook vegetarisch, soms veganistisch, en ik ben hier best activistisch in. De hele veeindustrie is zo schadelijk voor het milieu, dat ik er heel verdrietig van kan worden als mensen achteloos vlees eten, zonder er over na te denken wat voor een impact dit heeft. Ik wil richting mijn omgeving geen preken geven enzo, maar juist op een positieve manier mensen enthousiasmeren om ook vaker voor een vegamaaltje te gaan. Hoe ga jij hiermee om? Nog tips?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Als terugkerende rubriek is eigenlijk best een goed idee inderdaad! 😀 Lastige vraag, ik ben zelf namelijk helemaal niet zo activistisch ingesteld (of dat goed of slecht is ben ik nog niet over uit haha). Wat ik merk is dat mensen vanzelf enthousiast worden over vegetarisch eten omdat ik er zelf enthousiast over ben. Ik kook ook altijd graag voor andere mensen (eigenlijk altijd vleeseters want ik ken verder niet zo veel vegetariërs) en dan krijg ik altijd superpositieve reacties. Zo van ‘goh ik mis het vlees niet eens in dit gerecht!’. Mijn moeder kookt bijvoorbeeld ook steeds meer vegetarisch nu, dus dat vind ik echt heel leuk.

   Maar verder echt concrete tips kan ik je zo niet aan helpen vrees ik. Moest door je vraag wel ineens denken aan een column van Roos Vonk, misschien vind je dit ook interessant: http://www.roosvonkblog.nl/morele-dwarsliggers/

   | Reageer op deze reactie
 8. Linda schreef:

  Ik vind Q&A’s altijd zo leuk om te lezen! Waarschijnlijk gewoon omdat ik altijd nieuwsgierig ben :’) Haha. Ik ben zelf geen vegetariër want ik houd teveel van mijn stukje vlees (oké en ook van kaas en eieren, dus veganist wordt het sowieso nooit), maar ik voel me nu toch een beetje zo van ‘dit moet je dan wel verantwoorden hoor als je altijd Iris’ artikelen met zoveel plezier leest’ maar nee. Dat is het eigenlijk, haha.

  | Reageer op deze reactie
 9. Mascha schreef:

  Interesant om jou beweegredenen te lezen ( ook al wist ik ze eigenlijk al, ik vol je blog lang genoeg)

  En omg. Bunny von D. Wat een lieve foto’s!

  | Reageer op deze reactie
 10. Sofie schreef:

  De laatste vraag is een moeilijke, daar is het altijd wat afwegen.
  Ik vind het ook jammer dat mensen soms verwachten dat je veganist wordt. Ik juich iedere vegetarische maaltijd toe, ook al eet die persoon dagelijks vlees één keer veggie eten is al heel wat. Ik ben enkel thuis veganist. Ik heb wel het vooral dat ik niet zo’n kaas-, melk-, ei-fan ben. Ik eet het, maar ik sta er niet om te springen.

  | Reageer op deze reactie
 11. Lottes Anekdotes schreef:

  Mijn antwoord op de veelgestelde vraag waarom ik geen veganist ben, is echt precies hetzelfde als jouw antwoord, zowel het korte als het lange 😉

  | Reageer op deze reactie
 12. Natasja schreef:

  Wat een mooie quote. Mooi verwoord ook waarom je bent gestopt met vlees eten. Knap hoe je omgaat met verwachtingen en je hier niet door onder druk laat zetten. Nu ik je zo een poosje volg zie ik dat je al zoveel doet voor dier èn milieu. Mensen moeten ook altijd wel wat te zeuren hebben. Doen wat goed voelt en wat lukt. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 13. Mariëlle schreef:

  Leuk om jouw antwoorden te lezen op deze vragen! Ik krijg sommige vragen ook weleens, sinds ik vegetarisch eet vanaf juni dit jaar. Ik stel ze ook aan mezelf trouwens haha. Zo wil ik ook wel eens proberen hoe het is om vegan te eten. Maar ik houd net als jij van kaas en ook eet ik graag ei. Maar het staat sowieso nog op mijn lijstje! Met fair / slow fashion houd ik me nu nog niet zo bezig, ik ben nog aan het werk om mijn eigen stijl goed in beeld te brengen en ik heb nu al zoveel waar ik rekening mee houd (natuurlijke producten, dierproefvrij, vegetarisch enz.) dat ik het daar even op houd. Maar ook dat is zeker een doel van me!

  | Reageer op deze reactie
 14. Marlous schreef:

  De vleesvervangers zijn tegenwoordig een stuk beter dan vroeger. Kan me nog herinneren dat m’n moeder eens experimenteerde met een groenteburger.. vies melig ding dat dat was! Zelf eet ik eigenlijk best vaak onbewust vegetarisch (denk toch wel de helft van de week), mijn lievelingsgerechten (risotto, curry, salades) zijn allemaal vegetarisch. Toch kan ik soms heeel erg genieten van een goede burger, dus dat doe ik dan ook ;-). Maar ik merk nu al dat ik heel onbewust van een ‘meatless monday’ naar bijna een halve vegaweek ben gegaan, dus wie weet word ik in de toekomst wel een volledige vegetarier!

  | Reageer op deze reactie
 15. Eva schreef:

  Deze is wel heel pakkend, Don’t do nothing if you can’t do everything. En stiekem gaat hij tegen alles in wat heel erg mij tekent, ik ben meestal of alles of niets. Maar in het geval van vega/vegan denk ik ook dat echt alle kleine beetjes helpen. Wij eten niet officieel vegetarisch maar wel heel vaak gewoon zonder vlees. Biologisch staat wel echt heel hoog, maar bij sommige vleesvervangers kan dat weer niet zo makkelijk dus dan wel vega en niet biologisch. Het is een beetje van alles wat maar ik denk graag dat elk klein beetje het een klein beetje beter maakt. En dat praat natuurlijk ook alleen goed dat ik dus wel af en toe nog vlees eet (vooral in restaurants) maar ik heb gemerkt dat full-on vega en dus ook full-on álle regels volgen, gewoon écht niet mijn ding is.

  | Reageer op deze reactie
 16. Anneloes schreef:

  Leuke Q&A! Eigenlijk heel gek inderdaad dat mensen het hypocriet vinden als je vegetarisch eet en niet veganistisch. Het is ook prima om iets te doen ipv niets.

  | Reageer op deze reactie
 17. Josine schreef:

  Wow, het lijkt wel of ik mijn eigen woorden lees! Let’s spread the word together 😉 Kijk ook eens op http://www.footprint5000.nl: we proberen met een zo groot mogelijke club liefhebbers van onze aarde onze CO2-voetafdruk te verkleinen. En één van de mogelijke stappen daarbij is bewuster eten en minder dierlijke producten eten.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top