Q&A: Vragen over vegetarisch eten beantwoord

Van de laatste Q&A had ik de leukste vragen al beantwoord in een blogpost. De vragen die over vegetarisch eten liet ik nog even achterwege, het leek me handig om hier een aparte blogpost van te maken. Bij deze!

Vragen over vegetarisch eten beantwoord

Vragen over vegetarisch eten:

Wanneer ben je vegetarisch gaan eten en wat was je reden hiervoor?

Ik weet het niet meer precies, maar ik geloof dat ik 13 of 14 jaar was toen ik besloot om te stoppen met vlees eten. Ik was helemaal niet per se een grote dierenliefhebber; ik was bang voor honden en we hadden ooit een konijn, maar die durfde ik niet eens te aaien. Ik had wat filmpjes online gevonden over de vleesindustrie en vond dat echt verschrikkelijk. Toen ik met mijn ex samenwoonde ben ik weer een tijdje vlees gaan eten, maar toen kwam Bunny von D in mijn leven en voelde dat zóóó verkeerd. Het maakte me superboos als mensen konijn aten en zag ineens weer het licht. Want als ik dat zo erg vond, kon ik het voor mijzelf niet verantwoorden om wel andere dieren te eten.

Hoe vaak eet jij vleesvervangers? Als je die niet eet hoe vul je ze dan aan?

Vaker dan ik eigenlijk zou willen, omdat het puur uit luiheid is meestal. Ik probeer ook veel bonen, peulvruchten en noten te eten als plantaardige vervangers. Maar Steve houdt daar niet zo van, dus vaak kom ik dan toch weer op vleesvervangers uit. Ik vind het ook wel lekker makkelijk. Vroeger, vooral toen ik nog thuis woonde en vegetarisch eten niet zo hip was, verving ik al het vlees door dierlijke producten zoals eieren en kaas. Hier ben ik al een aantal jaren van af gestapt, omdat dat toch wel heel dubbel is als je juist dierenwelzijn belangrijk vindt. Voor het milieu maakt het ook maar weinig uit als je geen vlees eet, maar je wel veel zuivel eet. Dit heeft namelijk ook een mega grote impact.

Waarom ben je geen veganist?

En dan komen we gelijk op deze vraag uit die ik best vaak krijg gesteld; want waarom eet ik dan niet gewoon veganistisch? Aan de ene kant snap ik de vraag wel, maar aan de andere kant voel ik me ook vaak een béétje aangevallen. Alsof vegetarisch eten niet goed genoeg zou zijn. Het lange antwoord: voor mij gaat vegetarisch eten vanzelf, het kost mij nul moeite en ik baal er ook nooit van. Dat combineer ik met veel plantaardige alternatieven; ik drink mijn koffie alleen met sojamelk bijvoorbeeld en eet het liefst pindakaas of hummus op mijn brood. Maar als ik op dit moment 100% veganistisch zou moeten eten van mijzelf, zou ik knettergek worden. Ik zou het dan eerlijk gezegd ook alleen maar doen door de ‘druk’ die ik soms voel door zeurreacties. Dat lijkt me niet de juiste motivatie. Ik heb drie keer meegedaan aan de Vegan Challenge en ik werd er echt een hatelijk mens van. Dus, nee, niet mijn ding. Het korte antwoord: omdat kaas.

Bunny von D

En wat is je lievelingsvleesvervanger?

De MC2-burgers van de Vegetarische Slager. Ze zijn alleen wel behoorlijk aan de prijs, dus ik probeer het niet te vaak te kopen. We eten het altijd op broodjes met veel saus en toppings, jum. Vooral op dagen als we allebei moe zijn en geen zin hebben om na te denken over avondeten. Gelukkig zijn de eigen-merk-vleesvervangers van supermarkten tegenwoordig ook heel goed te doen en die vallen qua prijs ook best mee.

Waar let je op als je boodschappen doet? Denk je dan meer aan het milieu, aan dierenwelzijn, aan mensenwelzijn?

Dit vind ik een heel goede vraag! Het is iets waar ik altijd wel mee struggle namelijk. Denk aan groenten die biologisch zijn, maar dan wel apart verpakt zijn in plastic. En ook hoeveel moeite iets kost, speelt voor mij een grote rol; ik zou elke week naar de markt kunnen gaan, maar als ik ergens een hekel aan heb dan is het dat wel. En dan is geld ook nog een issue, als ik in een maand zit waarin ik niet veel geld heb, zal ik eerder kijken naar de prijs van producten. Dus ik kan er niet één antwoord op geven. Al is dierenwelzijn wel één van de belangrijkste factoren voor mij, ik koop nooit iets waar vlees/vis in zit (tenzij het voor Ollie is natuurlijk). En als ik iets koop zoals yoghurt of eieren, koop ik dat altijd biologisch. Qua kleding is het hetzelfde verhaal, daar vind ik het misschien nog wel moeilijker bij. Als je je eenmaal een beetje hebt verdiept in de achtergrond van producten, kan je zo verdwaald raken in wat nu goed (of in ieder geval: minst slecht) is. Maar goed, uiteindelijk vind ik dat je daar ook niet te hard in moet worden voor jezelf want het 100% goed doen is onmogelijk. Zo goed mogelijk je best doen kan wel!

“Don’t do nothing if you can’t do everything” is één van mijn favoriete quotes.

Heb je zelf nog een vraag over vegetarisch eten die er niet bij staat? Laat het me weten, dan beantwoord ik hem in de comments.

Back to Top