Recept: Simpele zeewiersalade

Confession: toen ik begon met vegetarisch eten, heb ik nog járen vis gegeten. Voornamelijk omdat destijds nog maar weinig restaurants vegetarische gerechten op de kaart hadden staan en omdat ik het toch best wel moeilijk vond om het te laten staan. Maar de laatste paar jaar eet ik het niet meer en mis ik het ook niet echt. Om toch iets vis-achtigs te eten, zit ik vaak aan de vegetarische sushi of zeewier. Normaal koop ik zeewiersalade kant-en-klaar in een bakje, maar het leek mij ook wel eens leuk om het zelf te maken!

zeewiersalade maken

Zeewier

De zeewier die ik gebruikte, kon je laatst ook al zien de shoplog die ik plaatste. Het is een zakje met gemengde soorten zeewier: wakame, kombu, agar-agar, akamodoki en ogo nori. Deze is van het merk TerraSana en kocht ik bij Ekoplaza. Als je geen winkel in de buurt hebt die zeewier verkoopt kan je ook even googelen naar ‘zeewier kopen’ en dan vind je verschillende webshops die het aanbieden. Of je koopt gewoon kant en klare zeewiersalade bij de Appie 😉 Je moet er trouwens wel van houden hoor, Steve moet al kokhalzen van de geur van zeewier bijvoorbeeld. En qua textuur is het ook even gek als je het nog niet eerder hebt gegeten.

zeewiersalade recept

Ingrediënten voor 1-2 personen:

 • 10 gram gemengde zeewiersalade (gedroogd)
 • 1/2 komkommer
 • 1 lenteui
 • 1 el geroosterd sesamzaad
 • 1 limoen
 • 1/4 tl chilipepervlokken
 • 1 el sojasaus
 • 1/2 el sesamolie

Bereiding:

1. Week de zeewier in een schaal met water voor ongeveer 10 minuten. Laat het zeewier uitlekken in een vergiet en doe het weer terug in de schaal.

2. Halveer een halve komkommer in de lengte en snij er dunne schijfjes van. Snij de lenteui in ringetjes. Roer dit door de zeewier. Voeg er ook ongeveer een eetlepel aan geroosterde sesamzaadjes aan toe. Sesamzaadjes rooster je door ze even te bakken in een koekenpan zonder olie op hoog vuur.

3. Voeg het sap van 1/2 – 1 limoen toe, een beetje chilipepervlokken, een scheutje sojasaus en wat sesamolie. De hoeveelheden in de ingrediëntenlijst zijn slechts een richtlijn, doe het gewoon een beetje op gevoel en smaak. Komt goed!

zeewiersalade recept

Ook fijne zee-achtige recepten die geschikt zijn voor vegetariërs:

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 reacties op “Recept: Simpele zeewiersalade

 1. Sophie schreef:

  Brrr nee. Ik vind op zich de smaak van zeewier best wel oké, maar die structuur.. Nee, ik eet het niet meer hihihi 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Sophie schreef:

   Is trouwens de structuur van alle soorten zeewier hetzelfde? Aangezien hier 4 soorten zeewier in zitten?

   | Reageer op deze reactie
 2. Bente schreef:

  Ik pas ook even voor de zeewiersalade, die geur inderdaad…. Ik snap Steve helemaal!

  | Reageer op deze reactie
 3. eline schreef:

  In tegenstelling tot de rest van de comments, HOU ik van zeewier! Echt, ik vind het super lekker 😀 Wij hebben alleen geen ekoplaza in de buurt. Ik heb de kant en klare trouwens nog nooit bij de AH zien staan, toch maar even kijken ^_^

  | Reageer op deze reactie
 4. Manon schreef:

  In eerste instantie denk ik NEE!, maar ik heb het nog nooit op dus ben wel benieuwd hoe het smaakt.

  | Reageer op deze reactie
 5. Marjolein schreef:

  Ben eigenlijk wel benieuwd hoe het smaakt en voelt haha. Kan niet zo goed tegen enge texturen, dus vraag me af of het een succes zal worden ;p.

  | Reageer op deze reactie
 6. Emmy schreef:

  Heerlijk, ik bestel altijd zeewiersalade als het op de kaart van het (vaak sushi)restaurant staat. Zal het recept gauw uitproberen!

  | Reageer op deze reactie
 7. Mies schreef:

  Jaaaaa, hier zat ik al op te wachten! Ik ga van de week langs Ekoplaza, want ik wil dit maken!

  | Reageer op deze reactie
 8. Suavemente schreef:

  Zo simpel en toch zo lekker!

  Ik heb je genomineerd voor de Sunshine Blogger Award, omdat ik je blog graag lees en het leuk zou vinden 7 random feitjes over je te weten te komen. Zou leuk zijn als je mee wilt doen.

  | Reageer op deze reactie
 9. Lindsay schreef:

  Lekker!! Ik kook graag met zeewier… kombu in de soep, nori in vegi sushi… dit receptje zal me ook wel blij maken denk ik!

  | Reageer op deze reactie
 10. Chantal schreef:

  Ik vind zeewier heerlijk! Mijn moeder moet er inderdaad ook niets van hebben. Mijn favoriet uit de zee blijft trouwens zeekraal 🙂

  | Reageer op deze reactie
 11. Ester schreef:

  Ik weet niet precies hoe deze soorten smaken, maar ik at het vaak in Japan en vond het heerlijk. Vroeger leerde mijn opa mij bepaalde eetbare zeewieren zo uit de zee te vissen, ik geloof dat dat zeekraal was, maar daar ben ik niet meer zo zeker van.

  | Reageer op deze reactie
 12. Laura schreef:

  Herkenbaar, mijn vriend vindt de textuur ook om van te kokhalzen. Ik heb het wel eens besteld bij de Sushibar. Niet 100% mijn ding, maar best oké! Plus volgens mij wel erg gezond… 😉 haha

  | Reageer op deze reactie
 13. Nanda schreef:

  Ohhh super lekker lijkt me dit! Ik ben gek op zeewier salade maar het is nooit zo bij me opgekomen om het zelf te gaan maken. Dus bedankt voor de herinnering 😉
  En de foto bovenaan het artikel is goed gelukt zeg!

  | Reageer op deze reactie
 14. Ina schreef:

  Kun je je voorstellen hoe bijna onmogelijk het 60 jaar geleden was om buitenshuis vegetarisch te eten? 🙁

  | Reageer op deze reactie
 15. Lizet schreef:

  Ziet er goed uit! Ik heb laatst de kant-en-klare salade van AH gekocht, maar ik ben toch meer fan van zelf een salade samenstellen. Dan zit er toch veel minder zooi in. 🙂 Ik ga dit zeker een keer proberen!

  | Reageer op deze reactie
 16. Jamilla schreef:

  Ah ik vind de smaak niet vies, maar de structuur zo gek. Het voelt gewoon echt alsof ik dingen uit de sloot aan het eten ben haha. Ik heb trouwens ook nog lang vis gegeten. Tonijn is het enige van vis/vlees wat ik echt mis, ik weet niet waarom!

  | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: Zeewier, de lekkerste en gezondste visvervanger - ProVeg Nederland
Back to Top