Survival guide voor warhoofden

“Maak dan gewoon een lijstje met wat je vandaag moet doen”, “Leg je spullen gewoon altijd op een vaste plek dan raak je ook niet alles kwijt”, “Ga dan ook eens wat eerder naar bed”, “Doe dan ook gewoon niet alles op het laatste moment!” en meer van dit soort adviezen zijn je vast niet onbekend als je bent gezegend met een hoofd vol confetti. Alsof je dat zelf nog niet had bedacht. Én driehonderd keer tevergeefs hebt geprobeerd. Als iemand het dan ook nog brengt alsof het heel ‘gewoon’ en makkelijk is om te doen, voel je je alleen nog maar een grotere faalhaas omdat het jou – blijkbaar als enige persoon van de hele wereld – níet lukt. Ik voel je, mede-warhoofd.

Tips voor warhoofden

Tips voor warhoofden

Gelukkig ben ik eigenwijs en luister ik nooit naar adviezen van anderen, knetterallergisch ben ik er zelfs voor. De meeste mensen houden overigens niet van ongevraagd advies, en toch staan de meeste mensen gelijk in de startblokken om anderen advies te geven. Bijzonder is dat. Daarom ben ik zelf ook een beetje huiverig om deze tips te geven. Maar omdat ik zo vaak vragen krijg over hoe ik succesvol (haha!) leef met AD(H)D, wilde ik er toch weer een keer iets over schrijven. Dit is allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Het zijn de dingen die voor mij hebben gewerkt om gelukkiger te worden en om meer overzicht in de chaos te krijgen. Misschien kan je er iets uithalen dat ook voor jou werkt, misschien niet. It’s all good!

1. De diagnose AD(H)D

“Iris, jij hebt écht ADD” zei Steve toen ik weer als een kip zonder kop rondliep. “Ja doei, echt niet, dan ben je toch heel druk enzo? Ik ben juist heel lui!”. Toen heb ik uren zitten googelen, en ja hoor, alsof ik over mijzelf las. Ineens vielen de puzzelstukjes op hun plek. De complete hel op de middelbare school, waarom ik liever ’s nachts leefde dan overdag, hoe ik een burn-out kreeg van mijn simpele vakantiebaantje en waarom ik me constant onrustig voelde en de grootste moeite had om dingen af te maken. De stap om het te laten onderzoeken zette ik pas veel later toen ik een volledig collegejaar enkel onvoldoendes haalde en het echt even niet meer zag zitten. Ik kreeg de diagnose ‘aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, overwegend het onoplettende type’. Oftewel: ADHD. En dat was de eerste stap in het hele proces van de afgelopen jaren waardoor ik mij beter ging voelen en weer zin kreeg om mijn leven op orde te krijgen. Het repelsteeltje-effect, wordt dat ook wel genoemd. Ik heb er veel aan gehad om te leren wat ADHD nu precies is en dat ik dus niet de enige was die steeds weer tegen dezelfde dingen aanliep. Er staat trouwens ook een hoop onzin en onjuiste info over ADHD op internet; altijd goed om in je achterhoofd te houden.

P.S. Ik krijg wel eens bericht van mensen die warrig zijn en zich afvragen of ze ook AD(H)D hebben; geen paniek, elke stoornis heeft symptomen die menselijk zijn en die iedereen in zekere mate wel heeft. Het verschil is dat ze bij een stoornis langdurig in zulke uitersten aanwezig zijn dat ze voor veel problemen zorgen in het dagelijkse leven. Mocht je er zo in vastlopen dan raad ik het zeker aan om het er eens met iemand over te hebben.

2.  Gezonder leven & regelmaat

Het klinkt misschien logisch, maar door een goede gezonde basis te hebben wordt alles al stukken makkelijker. In mijn geval stopte ik met roken, ben ik meer gaan bewegen en verschoof ik mijn slaapritme voor 180 graden. Ik was een echt nachtdier, zoals je in dit interview begin 2014 kon lezen, maar in combinatie met colleges en andere verplichtingen overdag werkte dat niet goed. Tegenwoordig ben ik een echt ochtendmens, wie had dat gedacht? Dit klinkt nu alsof ik dat zo even hoppa deed, maar dat was natuurlijk best wel moeilijk. Volgens mij is er wel een jaar overheen gegaan voordat ik daar wat meer regelmaat in kreeg. Wat kan helpen voor een normaler slaapritme is melatonine (in de avond) of lichttherapie (in de ochtend). Of een vriendje dat wél een normaal slaapritme heeft waar je op mee kan liften, thanks Steve.

3. Studeren

Mijn belangrijkste tips qua studeren zijn: ga op tijd naar de studieadviseur als je begint te merken dat je achterloopt. Mocht dat een vervelend mens zijn, ga dan op zoek naar een ander persoon binnen jouw school of uni die je verder kan helpen. Ik heb destijds veel gehad aan mijn studentendecaan. In deze recente blogpost en deze wat oudere blogpost geef ik meer (warhoofd-vriendelijke) tips die ik zelf hanteer bij het studeren en maken van tentamens.

administratie voor warhoofden

4. Onlogische strategieën

Mensen die hun leven wel op orde hebben, zullen me vast voor gek verklaren als ze zien hoe ik mijn dingen regel. Maar voor mij werkt het. En ik denk dat dat het belangrijkste is als de ‘normale’ strategieën je steeds weer niet lukken; denk out of the box en stel je doelen bij. Zo heb ik bijvoorbeeld jaren tevergeefs mijn administratie geprobeerd netjes bij te houden in een map. Waardoor ik uiteindelijk alleen maar gefrustreerd raakte en ik belangrijke brieven ongeopend door het hele huis liet slingeren. Ik heb nu een grote rommelkast waar ik dingen in leg die ik niet kwijt moet raken, maar ook uit het zicht wil hebben. Belangrijke brieven liggen op een stapeltje tussen de meuk dus ik ben nooit meer iets kwijt, yes! En zo heb ik meer onlogische strategieën, zoals afwassen vóórdat we gaan koken. Want erna lukte steeds weer niet waardoor de keuken wekelijks op een oorlogsgebied leek.

5. Omarm de chaos

Ik denk niet dat het realistisch is om te streven naar een oase van rust in je hoofd. Om je huis àltijd netjes te hebben, je administratie op orde hebben en een volledig gestructureerd leven te leiden dat enkel nog uit routine bestaat. Het zou vooral heel saai zijn, denk ik. “Geef mij de kracht om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en geef mij de wijsheid om onderscheid tussen beide te kennen.” zeggen ze bij de AA. Daar heb ik verder niets aan toe te voegen.

6. Random tips & tricks

 • Via Spotify of Youtube kan je zoeken naar ‘white noise’. Handig om ongewenste geluiden te blocken als je je moet concentreren. Ook fijn wanneer je niet kan slapen omdat er honderd gedachten in je hoofd zitten.
 • De pomodoro techniek is perfect voor als je je niet lang kan concentreren en efficiënt wil werken. Hier meer info over pomodoro en ADD.
 • Zet geluiden/meldingen op je telefoon uit zodat je niet constant wordt afgeleid.
 • Het boek “Hoera ik heb ADHD”* staat vol met bruikbare tips, ook leuk voor niet-ADHD’ers overigens. *affiliatelink omdat ik nóóit meer een horecabijbaantje wil.
 • MarieKondo de shit uit je huis, want minder spullen = minder opruimen.
 • Superbelangrijk tip: leg de lat wat lager voor jezelf en zeg vaker ‘nee’ om modder en pudding in je overprikkelde hoofd te voorkomen.
quote drake
By R.M. Drake (@rmdrk)

Ik ben er nog lang niet, en dat is oké, ik zie het maar als een proces. In vergelijking met een paar jaar terug ben ik zo-zo-zó blij en trots dat het nu stukken beter gaat. Dus hey, niets is onmogelijk. En nu ga ik heel hard haasten want ik heb zo een assessment van een therapiegesprek. Deze keer zit ik niet tegenover de psycholoog maar mag ik zèlf psycholoogje spelen, ha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

75 reacties op “Survival guide voor warhoofden

 1. Anna schreef:

  Hihi, mooi confetti hoofd heb je op die foto. Zo schattig, al die stipjes. Ik vind het echt knap dat je je ritme zo hebt om weten te gooien en zo gezonder en met meer regelmaat bent gaan leven. Zelf heb ik geen AD(H)D, dus ik kan niet precies inschatten hoe lastig het is om dat te doen, maar het lijkt me geen eitje. Een vriendin van me heeft ook ADD en zij probeert me weleens het een en ander uit te leggen, hoe het er in haar hoofd aan toegaat. Wow – gewoon complete chaos soms (en dan loop ik te zeuren als ik eens de boel niet helemaal op een rijtje heb wanneer ik het heel druk heb… Stelt daar natuurlijk niets bij voor). Daarover lees ik dan ook in jouw blogposts hierover. Goed om het te omarmen, want het hoeft toch niet allemaal perfect! Fijn weekend :)!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dankjewel! Ik vind je reactie zo leuk om te lezen <3 Jij ook een heel fijn weekend!

   | Reageer op deze reactie
 2. Susie schreef:

  Hello, nog een ADD-er hier. Hier ook van die onlogische strategieën. Keuken opruimen voor het koken herken ik, daarna is het zó ongeorganiseerd dat ik het overzicht compleet kwijt ben en het me niet lukt.
  Rommel is “opgeruimd” als het achter een deurtje / lade zit want dan zie ik het niet en leid het me niet af.
  En SUPER belangrijk is dat ik echt tijd voor mezelf nodig heb om te herstellen van alle indrukken na bijv. een dagje winkelen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah leuk om te horen dat jij het ook zo doet! Dat laatste wat je zegt heb ik inderdaad ook echt geleerd de laatste paar jaar. Als ik nu een, voor mijn doen, drukke dag heb zorg ik dat ik die dag erna geen verplichtingen heb want anders trek ik het echt niet. Eerst voelde dat heel suf en lui, maar nu merk ik dat ik daardoor juist productiever kan blijven de rest van de week!

   | Reageer op deze reactie
 3. Ah, wat een fijn artikel. Ik heb geen AD(H)D, maar mijn een hoogsensitieve hoofd wil er ook nog wel eens een rommeltje van maken. Ah, en nu wilde ik dus iets heel zinnigs en wijs’ zeggen wat mij soms helpt, en nu weet ik niet meer wat… O jaa ik weet het weer (vijf minuten later!). Ik las een keer ergens: “Mijn hoofd is gewoon eerder vol dan mijn agenda”, en dat vond ik best wel een eye-opener! Want soms vraagt iemand me iets om iets te doen, en dan zie ik in mijn agenda dat het best wel moet kunnen, maar toch zie ik het dan totaal niet zitten. En dan zeg ik gewoon, sorry, het kan niet want er is geen plek meer vrij in mijn hoofd 🙂 Oké, ik weet eigenlijk niet of het zinnig en wijs was, maar ik vind het een fijne gedachte 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh ik vind je reactie zó goed. Ik snap namelijk precies wat je bedoelt maar ik kon het niet echt in woorden uitdrukken. Ik heb dat namelijk ook vaak, dat ik bijvoorbeeld de hele middag vrij ben, en in principe dus gewoon tijd heb om iets te doen, maar dat trekt mijn hoofd dan gewoon niet omdat overal ‘oplaadtijd’ tussen moet zitten. Dus ja, heel zinnig! 😀

   | Reageer op deze reactie
  2. Nathalie schreef:

   Ik vind het in ieder geval zinnig en wijs en een hele fijne gedachte want dit is zo herkenbaar wat je beschrijft. Mijn hoofd zit ook al snel vol en ik heb geleerd daar meer rekening mee te houden. Ik heb gewoon heel veel tijd voor mijzelf nodig om de drukte te verwerken lijkt het wel.

   Ik ben ook nogal een chaoot én een nachtdier wat helemaal niet goed combineert met een normale job. Dus ja, het dagelijkse leven voelt vaak een beetje als overleven in de jungle voor mij.

   | Reageer op deze reactie
 4. Stella schreef:

  Ik mag dan geen AD(H)D hebben, maar dit is alsnog heel fijn om te lezen. Het werkt motiverend; ik ben ook veel te chaotisch met al m’n spullen en m’n gedoe en m’n gepieker en mijn overstromende hoofd. Ik vind het knap dat je hier zo verhelderend over schrijft, terwijl juist JIJ zoveel confetti in je hoofd hebt (zo noemt iedereen het toch? hihi). Liefs!

  | Reageer op deze reactie
  1. Stella schreef:

   O ja o ja, ik bedoelde dat laatste dus juist positief: dat je zo verhelderend en duidelijk kunt zijn, terwijl je hoofd soms echt het tegenovergestelde doet. Vind ik knap! (:

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Ah dat vind ik lief! Ik denk dat schrijven me altijd heel erg heeft geholpen om alles wat meer op een rijtje te zetten in mijn hoofd, het maakt alles overzichtelijker, dus misschien dat daar de kracht dan in zit 😀

    | Reageer op deze reactie
 5. Cariena schreef:

  Wow die “white noise” tip is zo handig! Ook voor mensen zonder (of een minder) warhoofd. Heerlijk die muziek, thanks voor het delen! 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Fijn dat je er iets aan hebt! Kan me ook voorstellen dat sommige mensen dat ‘white noise’ (en volgens mij heb je ook nog ‘pink noise’ en andere soorten haha) mega irritant vinden, maar ik word er zelf altijd heel zen en gefocust van als ik het als achtergrondgeluid aan heb staan 😀

   | Reageer op deze reactie
 6. Harmke schreef:

  Wat een heerlijk eerlijk artikel weer 🙂 wij hebben na 3 verhuizingen echt veeeel te veeeeel spullen en rommel, wat me erg onrustig maakt in mijn hoofd. Hopelijk wordt t rustiger als ik klaar ben met het Mariekondo’en 😛 Thanks voor de leuke tips!!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ha ja heel goed! Ik heb nog niet alles helemaal uitgeruimd maar in ieder geval wel de woonkamer en slaapkamer en dat is al zo fijn! Het is nu bijna altijd netjes omdat opruimen tegenwoordig heel makkelijk/snel gaat 😀

   | Reageer op deze reactie
 7. Iris schreef:

  Goed bezig meid! Ik denk toch dat iedereen zijn eigen patronen moet vinden in zijn doen en laten. Niet voor iedereen werkt alles goed en daarom zijn goedbedoelde adviezen ook altijd zo lastig. Vroeg of soms laat kom je er wel achter wat nou echt voor jou werkt en kan je ook rekening houden met die dingen. Fijn weekend! 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja precies! Heel mooi gezegd, ik heb er niets aan toe te voegen 😀 Dankjewel en jij ook een heel fijn weekend!

   | Reageer op deze reactie
 8. Nicole schreef:

  Mooi geschreven! 🙂 En de lat lager leggen vind ik zeker een goede tip. Ik wil altijd te veel, waardoor het niet haalbaar is en ik me vervolgens ook niet tevreden voel.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah ja herkenbaar hoor. Ik heb het al als ik een to do lijst voor 1 dag maak, ik heb aan het begin altijd het gevoel dat het een heel realistisch, haalbaar lijstje is maar uiteindelijk kom ik er dan achter dat ik wel 4 dagen nodig heb om alle dingen af te kunnen vinken :’) En hoeveel ik dan ook doe, ik blijf me ontevreden voelen. Stom is dat!

   | Reageer op deze reactie
 9. Godelieve schreef:

  Wat een mooi kijkje in jouw hoofd beschrijf je Iris.
  Het lijkt me heel moeilijk om uit te leggen hoe dat bij jou werkt maar jij doet het toch maar even!

  Veel succes met de psycholoog spelen zoals jij het zelf noemt 🙂

  | Reageer op deze reactie
 10. Marleen schreef:

  Wat een handige blogpost! Ik zet ook altijd mijn meldingen uit. Ik wordt er sowieso helemaal gek van, continu al die bliepjes enzo, haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaa precies ik ook! Ik heb sowieso het geluid altijd uit staan en qua meldingen alleen blogreacties en whatsapp. Van dat gebliep word ik ook helemaal kriebelig haha, dan blijf ik constant mijn telefoon checken.

   | Reageer op deze reactie
 11. Kimberley schreef:

  Als ik je tips zo lees komt het met die rol als psycholoog wel goed, haha! Ik merk in mijn werk inderdaad heel vaak dat het al heel veel doet om een diagnose te krijgen, zodat je leert jezelf te accepteren. En dat je niet gek bent of de enige die tegen dit soort problemen aan loopt! Misschien moet ik die quote maar uitprinten en ophangen in m’n kantoor haha 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik vind je reactie zo lief! Ik was superzenuwachtig bij mijn gesprek vanmiddag haha. Maar uiteindelijk viel het reuze mee, dus ik denk wel dat ik een mooi cijfer heb gehaald. En ja heeel goed idee! 😀

   | Reageer op deze reactie
 12. Kelly schreef:

  Wat een fijne tips geef je! Ik omarm ook maar regelmatig m’n eigen chaos als ik weer honderd dingen tegelijk wil doen. Gezonder leven en regelmaat is voor mij ook erg belangrijk. In ieder geval vroeg m’n bed uitgaan zonder dat ik iets te doen heb, dan kan ik zoveel meer doen op een dag en dat geeft mij ook echt rust!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja dat heb ik ook! Als ik heel lang blijf luieren ’s ochtends dan blijf ik dat eigenlijk de hele dag door doen. Dat is wel goed om te onthouden als ik weer eens geen zin heb om uit de bed te gaan haha :p

   | Reageer op deze reactie
 13. Gineke schreef:

  Ik kan heel goed begrijpen dat het vaak chaos in je hoofd is. Ik zit nu zelf ook in een traject om te kijken of ik ADD heb omdat ik ook heel veel dingen in mijn hoofd heb die er maar niet uitkomen. En ja, dan krijg je ook inderdaad de opmerking dat je lui bent terwijl je juist het tegenovergestelde bent.
  Ik had nog een vraagje: in dit artikel heb je het niet over medicatie, maar gebruik je dit wel? Hier ben ik zelf een beetje bang voor omdat het veel bijwerkingen zou hebben.
  Ik hoop dat je nog vaker over je AD(H)D schrijft ik vind het fijn om herkenning te vinden. 😄

  | Reageer op deze reactie
  1. Ester schreef:

   Ik reageer ongevraagd, want ik gebruik sowieso wel medicijnen. De eerste 3x had ik veel bijwerkingen (hoofdpijn, het gevoel dat mijn hoofd onder druk stond, gespannen nekspieren, droge mond), maar dat is nu helemaal weg. Ik krijg het wel als ik vóór de medicijnen niet eet of als ik oververmoeid of gestresst ben. Ik vind het gebruik van medicijnen heel fijn, niet alleen is er meer rust in mijn hoofd, ik voel me ook niet zo snel ontmoedigd, denk positiever en durf makkelijker op mensen af te stappen.

   | Reageer op deze reactie
  2. Iris schreef:

   Ik gebruik geen medicatie, maar heb dit in het begin wel een tijdje gedaan toen het nog heel slecht ging qua studie en mijn hele leven een rommeltje was zeg maar. Nu gaat alles wat beter dus hoeft het voor mij niet. Ik had sowieso meer bijwerkingen dan voordelen destijds, al heeft het mij toen wel echt goed geholpen om meer controle op mijn studie te krijgen; eeeindelijk kon ik weer voldoendes halen. Ik weet niet of je mijn oude artikelen al hebt gelezen, maar hier kan je in ieder geval al mijn ADD-gerelateerde artikelen vinden: https://ikbenirisniet.nl/tag/add-adhd/ Vanaf pagina 3 kan je ook het hele proces lezen hoe ik het ADD onderzoek heb ervaren en de eerste afspraak bij de psychiater, misschien wel leuk omdat je daar nu zelf ook midden in zit!

   | Reageer op deze reactie
 14. Fiona schreef:

  Wat een fijne blogpost is dit en zo herkenbare als mede AD(H)D’er! Vooral plannen is bij mij a en hel. Ik leg de lat vaak te hoog en wil dan alles doen en vervolgens zit ik er weer helemaal door heen en zie ik het overzicht niet meer…

  Wat ik zelf ook een fijne tip is om in bepaalde situaties om hulp te vragen. Accepteer inderdaad dat het je soms niet lukt en vraag een ander of hij/zij even wil helpen, bijvoorbeeld met plannen of je administratie.

  Ook grappig om te lezen van het afwassen trouwens, geen idee waarom maar bij mij werkt dat ook veel beter om dat te doen voor of tijdens het koken :’)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Mooie aanvulling, dat is inderdaad een goede tip! Ik merk dat ik daar zelf ook wel eens te eigenwijs voor ben omdat ik het zo graag allemaal zelf wil kunnen. Het helpt bij mij altijd als ik mijn vriend mijn to do lijstje laat maken, want ik heb net als jij dat ik de lat dan te hoog leg en uiteindelijk krijg ik niets voor elkaar. Hij is beter in prioriteiten stellen en om er een realistisch lijstje van te maken, dus dat is wel fijn 😀

   | Reageer op deze reactie
 15. Charlie schreef:

  Wat vind ik dit fijn om te lezen! Ik heb ook AD(H)D en soms voelt het echt als een worsteling om je leven op orde te krijgen. Het is echt chill om te lezen dat ik niet gek ben en dat de struggle real is. En ook goede tips! Ik vind tips van mensen die weten waar ze het over hebben zoooo veel handiger dan goedbedoelde tips van mensen die er niks van snappen. En een vriend is ook zo nuttig haha. Die helpt mij ook met ritme en gezond leven. Jammer dat hij af en toe ook niks van mijn systemen snapt. Tijd om op te laden is wel echt de beste tip. En ook trots zijn op de dingen die wel lukken ook al heb je niet alles gedaan wat je wilde doen. En al helemaal niet vergelijken met wat andere mensen doen. Dat doe ik nog best wel per ongeluk. Dan denk ik, hoe kan het nou dat sommige mensen zo snel klaar zijn met dingen en altijd vol gepland zitten en dat allemaal gewoon prima kunnen. Ik moet mezelf er altijd aan herinneren dat ik dat moet loslaten.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Heel goed ja! Dat niet vergelijken is zó belangrijk. Ook al is het soms ook wel moeilijk hoor, merk ik zelf in ieder geval.

   | Reageer op deze reactie
 16. Anneloes schreef:

  Super tof artikel! Zo enorm herkenbaar (jaa, nog een ADD’er hier). Pomodoro ben ik pas een paar weken geleden mee begonnen: werkt zo enorm goed!
  ook die laatste tip is heel herkenbaar, maar heb me nooit beseft dat dit met ADD te maken heeft. Iedereen op mijn studie is zo verschrikkelijk actief: 3 dagen werken naast studie + studie verkort doen + sporten + etc. en dan denk ik: help ik doe alleen maar een studie en dan nog moet ik vaak ’s avonds alle dingen afzeggen omdat ik het niet kan hebben. No way dat ik hier een zaterdagbaantje of vrijwilligerswerk voor op mijn cv naast kan doen. Maar het voelt wel stom om minder te kunnen dan dat anderen kunnen. Je voelt je automatisch lui, terwijl het misschien ook wel heel veel met overprikkeld en confetti heeft te maken. 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh nou dat dus! Ik verbaas me er ook altijd over hoe iedereen zo’n druk leven volhoudt, wow! Ik heb een tijd een weekendbaan naast mijn studie gehad maar dat was gewoon écht niet te doen, op een gegeven moment was ik zo opgebrand. Dat voelde voor mij ook inderdaad best lui. Maar inmiddels ken ik mezelf steeds beter en weet ik gewoon dat ik er goed voor moet zorgen dat ik oplaadtijd tussen de dingen door heb, anders heb ik alleen maar mijzelf ermee.

   | Reageer op deze reactie
 17. Linda schreef:

  Fijn om dit artikel te lezen (en de reacties trouwens ook!), ook voor niet AD(H)D’ers denk ik. Ik heb een keer een telefonische afspraak met iemand gehad – die ik niet kende – en die vertelde me na ongeveer 10 minuten dat ik ADD had. Totdat ik bij de ‘echte psycholoog’ kwam (haha, was die man ook maargoed, daar dacht ik achteraf stiekem anders over) en die zei totáál niet. Ik dacht het al niet :’) Ik herken het confetti in mijn hoofd alleen als ik het héél druk heb en dan heeft iedereen dat een beetje. Maar niet zoals wanneer je echt ADD hebt.

  Ik volg jou volgens mij al een eeuwigheid dus ik heb je ook al voor je diagnose meegemaakt (bah, dit klinkt alsof ik je een etiketje opplak, zo bedoel ik het juist niet hè!) en ik heb je echt zien groeien. En dat terwijl ik je niet eens in het echt ken (toch jammer – moeten we maar eens verandering in brengen als je dat tof vind^^). Ik heb echt respect voor hoe je met dingen omgaat en je doet het super 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Aww ik vind je reactie zo leuk en lief, dankjewel! Ik vind het zelf ook altijd zo bijzonder om te zien hoe ik me ontwikkel door de jaren heen. Echt grappig dat jij dat als lezer ook allemaal zo meemaakt 😀 Wat gek trouwens dat verhaal van jou! Alsof je na een gesprek van 10 minuten een diagnose voor iemand kan opstellen haha wat kort door de bocht. Gelukkig kreeg je een soort van ‘second opinion’ van iemand die er wèl verstand van had :p

   | Reageer op deze reactie
 18. Ester schreef:

  The only thing that makes me feel like I’m ahead of my game is knowing that I’ll never be ahead of my game.
  Ik ben het met de meeste tips helemaal eens. Het repelsteeltje effect, wat een geweldige term.
  Voor mij geldt ook: medicijnen, én een suf pillendoosje voor de 7 dagen van de week dat ik op zaterdag vul. En altijd, ook als ik niet (vroeg) hoef te werken, de dag beginnen met die pillen. Ik neem er ook visolie en vitamine D bij. De pomodoro techniek vind ik ook een uitkomst, met alleen een to do lijstje kom ik er niet. De 3 minuten regel (of was het de 5 minuten regel?) vind ik ook mooi. Dus dat je vervelende klusjes een beetje korter maakt. Als je er tegenop ziet naar de sportschool te gaan, leg je ’s ochtends voor het werk je sportkleren al klaar. Als je na het eten moet studeren, leg je voor het eten al je benodigdheden klaar op je bureau. Dan hoef je niet meer zo over die drempel heen.
  Als je ooit nog een tipsblog wilt schrijven zou ik dat heel fijn vinden. Want ik merk dat als op een gegeven moment de ‘magie’ van een nieuw trucje af is, het niet meer werkt. Nieuwe tips zijn altijd welkom!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh dat vind ik echt een goede tip, om alvast de dingen klaar te leggen! Dat moet ik ook eens proberen. En dat van de magie van een nieuw trucje merk ik zelf ook heel erg. In het begin zweer ik er dan bij maar uiteindelijk wordt het steeds meer normaal en saai en biedt het geen uitdaging meer haha.

   | Reageer op deze reactie
 19. Joy schreef:

  Hahaha wat een chill artikel weer!
  Ik heb laatst ook een ADHD test gedaan omdat ik zelf toch wel redelijk overtuigd ben dat ik het wel heb. De psycholoog kwam uiteindelijk terug met een ‘negatieve’ uitslag. Klinkt misschien stom maar ik heb het idee dat omdat ik toch redelijk slim ben en een universitaire opleiding heb gevolgd, de diagnose niet is gesteld en de concentratieproblemen een beetje worden gebagatelliseerd. Dit terwijl ik wel constant het gevoel heb onder mijn niveau te presteren en erg veel moeite heb gehad met mijn studie (en dan vooral de kleine opdrachten en bureaucratische shizzle enzo). Ik heb dit soort dingen ook al mijn hele leven maar ik heb het idee dat het bij de psycholoog een beetje werd weggezet. In de trant van: Je functioneert blijkbaar wel dusdanig op maatschappelijk niveau dat het er weinig toe doet dat je zelf het gevoel hebt ondermaats te presenteren. Een andere verklaring voor o.a. de concentratie problemen konden ze ook niet geven…
  Ok, moeilijk lang verhaal.
  Dacht aangezien je zelf ook met een psychologie studie bezig bent kan je misschien wat meer over het diagnose proces van ADHD vertellen?

  Oh en btw, de afwas doen voor het koken is gewoon 10x beter dan andersom. Geen discussie over mogelijk en niks raars aan.

  -X-

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat vervelend zeg dat je dat zo hebt ervaren! In principe hoeft opleidingsniveau niets uit te maken als je tegen dezelfde dingen aanloopt, tijdens mijn onderzoek studeerde ik ook al aan de uni. Een diagnose wordt pas gesteld als je er echt onder lijdt, niet alleen bij ADHD maar dat is bij alle stoornissen zo. Het beperkt je zodanig in je studie/werk of sociale leven dat je er echt hinder van ondervindt. Je kan bijvoorbeeld alle typische ADHD-kenmerken hebben maar als je er niet onder ‘lijdt’, heb je in principe geen stoornis. En bij ADHD is het ook zo dat het echt een rode draad in je leven is en dat de klachten niet bijvoorbeeld ergens in de puberteit zijn ontstaan of na een bepaalde gebeurtenis, ik zeg maar wat. Ik denk dat dat de belangrijkste punten zijn waar echt op wordt gelet voordat er een diagnose wordt gegeven. En natuurlijk in hoeverre alle andere kenmerken (concentratieproblemen, impulsiviteit, etc) aanwezig zijn.

   Je kan trouwens als het goed is een second opinion aanvragen als je echt denkt dat het niet klopt. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

   | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha yes, leuk om te weten dat ik niet de enige ben die het zo doet 😉

   | Reageer op deze reactie
 20. Veerlez schreef:

  Ik herken – zoals altijd- weer heel veel hierin! Ik ben erg blij met je afrondende tekst, want ik zie ook hierin dat je erg gegroeid bent. Het is een wereld van verschil met toen ik je begon te volgen! 🙂 Dus echt, complimenten!
  Ik heb nu nog steeds nooit de onderzoeken laten doen, ik twijfel daar nog altijd over. Ik heb al meermaal op het punt gestaan om het te doen, maar ik vermoed dat ik gewoon aardig wat overeenkomsten heb, maar niet de extremen. Ik heb ook wel echt mijn draai gevonden, met routine klusjes uitschrijven, wanneer doe ik wat, waar leg ik dat neer, wanneer maak ik wat schoon. Door die overzichtjes te hebben en minder spullen en vaste plaatsen, is mijn huis veel duidelijker geworden en ben ik veel rustiger in mijn hoofd 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah ja dat herken ik zo! Ik heb namelijk ook een hele tijd getwijfeld of ik het nou wel of niet zou laten onderzoeken. Uiteindelijk liep ik zo vast met alles dat ik het toch wel heel fijn vond dat ik dat had gedaan. Maar als je zelf je draai in de chaos kan vinden is het natuurlijk ook helemaal prima! Fijn dat dat je lukt, vind ik knap hoor, zo uit jezelf 😀

   | Reageer op deze reactie
 21. Kim schreef:

  Wauw zo herkenbare puntjes! Ik was ook altijd af tijdens het koken of ervoor want anders gaat het niet gebeuren haha. En zo zijn er nog wat dingen – zoals de administratie, wat een hel!- wat ik herken. Ik heb zelf de ADHD diagnose gehad. Ja, dat kan ook nog. Na jarenlang half gedrogeerd te zijn merk ik dat ik het vanuit mezelf moet gaan doen en dat die diagnose geen ADHD was maar een angststoornis en een ‘oude’ depressie. Lang verhaal kort; ik denk dat het vooral belangrijk is (jaja een advies 😛 ) om te gaan kijken wat voor jezelf fijn voelt. Pas je niet aan bij een ander maar kijk wat wel werkt. Hoezo moet alles perfect in mappen? Mijn huis is bijna altijd schoon omdat ik me dan beter kan concentreren (ik maak schoon voordat ik ga werken) én mijn administratie ligt als een hoop in een kast. Zo, opgeruimd!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat goed dat je daar zo zelf je weg in hebt kunnen vinden! Welke ‘stempel’ je dan hebt, maakt ook niet uit. Als je jezelf maar goed genoeg kent/ leert kennen en weet wat voor je werkt, dat is uiteindelijk het belangrijkste inderdaad 🙂

   | Reageer op deze reactie
 22. Lotte schreef:

  Ik heb geen ADD, maar ben wel hoogsensitief. Daarom herken ik jouw beschrijving van confetti in het hoofd wel. Soms moet ik zoveel prikkels op een te korte tijd (de ene keer is dat een dag, de andere keer een uur. Hangt af van het voorafgaande uren slaap, welke prikkels het zijn en de drukte van de week….) verwerken dat ik bijna tilt sla. Ik word dan lamgeslagen en kan ineens niets meer doen. Doorheen de tijd heb ik ermee leren omgaan, ik vind het steeds minder moeilijk om een ‘sociale verplichting’ af te zeggen als ik voel dat het te veel zou worden.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik herken precies wat je zegt inderdaad! Nu ik dat van mijzelf weet heb ik er ook minder moeite mee om soms dingen af te zeggen. Mijn hoofd vliegt nu eenmaal snel in ‘error-stand’ dus daar kan ik maar beter rekening mee houden.

   | Reageer op deze reactie
 23. Nina schreef:

  Ik heb geen (diagnose van) AD(H)D, maar warhoofd is my middle name. Complete chaos. Ik denk niet dat ik mijn hoofd ooit stil heb gekregen. Of mijn huis compleet spik en span, geordend en prulletjesloos zonder enige hulp.
  Of een lijstje heb gemaakt dat compleet was en ook daadwerkelijk alles heb afgestreept.
  Ik ben een chaoot. Maar soms zit er orde in mijn chaos. Wie weet heeft de orde ooit de overhand en zal ik me nooit hoeven schamen als iemand mijn bureau/woning/werkplek/auto ziet, omdat het gegarandeerd een (gezellige) zooi is. Of snel tot zooi gemaakt is.
  Regelmaat werkt bij mij niet perse.. hoewel de nachtbraker in mij niet heel erg bevorderlijk is. Onlogische strategieën pas ik daarentegen met liefde nog meer toe, en die chaos ga ik omarmen. Wie weet pik ik langzaam aan nog wat op van je tips. Ik luister namelijk liever naar mede-confettihoofden, die snappen nog een beetje wat er in mijn hoofd omgaat 😉
  En bij jou werken ze. You can do it! You did it! (pretty much) Supertrots op je!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat lief, dankje! Ik heb ook een haat-liefdeverhouding met regelmaat en structuur. Aan de ene kant weet ik dat het juist voor mij heel belangrijk is, maar ik heb er ook de grootste moeite mee. En met te veel regelmaat verveel ik me dood en krijg ik ook niks gedaan. Hier een balans in vinden blijft altijd een uitdaging, denk ik.

   | Reageer op deze reactie
 24. Andrea schreef:

  Sommige dingen hiervan zijn zó herkenbaar. De laatste weken lukt het me echt niet om me langer dan 10 minuten te concentreren. Mijn hoofd is echt één en al confetti! Deze tips kwamen echt op het juiste moment.
  Ik trek me helaas vaak wel wat aan van alle goedbedoelde tips die andere hebben als het om de rotzooi in mijn huisje gaat. Heel vervelend…

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Vervelend he? Ik heb ook periodes dat het erger is dan anders, maar waar het aan ligt weet ik ook nog steeds niet! En wat jammer dat je je die ‘goedbedoelde’ tips van anderen zo kan aantrekken, niet doen hoor! (Lekker makkelijk gezegd, i know haha.) In dat soort situaties knik ik vaak lief ‘ja’ terwijl ik denk ‘ja daahaaag dat maak ik zelf wel uit’ 😉

   | Reageer op deze reactie
 25. Lotte schreef:

  Wat een ontzettend fijne tips! Zoals je misschien nog wel weet heeft mijn vriend hele heftige ADD met ADHD kenmerken dus ik ga dit aan hem laten lezen! Ik merk nu de dagen donkerder worden dat hij helemaal nergens meer concentratie voor kan opbrengen, wat leidt tot urenlange gamesessies tot diep in de nacht, extreem lang uitslapen en slecht eten 🙁 Ook de medicijnen spelen daarin een rol. We hebben samen al veel geprobeerd om structuur aan te brengen, maar het lukt nog steeds niet zo goed. Van concrete dingen (elke dag was van de grond in de wasmand) tot dingen die hij zelf kon plannen (1x per week stofzuigen) en dit dan ophangen op een bord, opschrijven op een lijstje etc. Hij is nog geen anderhalf jaar gediagnosticeerd (pas op zijn 27e) dus we moeten samen nog veel leren. Hopelijk heeft hij hier wat aan 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat lastig zeg! Ik herken er wel veel van, van een paar jaar terug. Op een gegeven moment kom je ook zo in een vicieuze cirkel terecht en dan is het moeilijk dat te doorbreken (in mijn ervaring in ieder geval). Maar wat superlief van je dat je hem daar zo bij helpt! Kan me namelijk goed voorstellen dat dat niet altijd makkelijk is.

   | Reageer op deze reactie
   1. Lotte schreef:

    Ja, ik denk dat dat nu een beetje bij mijn vriend het probleem is 🙁 Soort van sleur ofzo. Hij moet in zijn hoeft teveel doen (huishouden/werkdingen etc) en dan wordt het hem gewoon teveel en dan doet hij helemaal niks meer. En daar baalt hij vervolgens weer van en dan voelt hij zich nog naarder. En dat resulteert in urenlange game-sessies en heul laat naar bed. Ik doe mijn best! Maar het is inderdaad niet altijd even makkelijk, maar hij komt niet zo maar van me af haha. Hij/ik zijn nog heel erg zoekende naar wat goed werkt voor ons. Maar ik volg jou ook al heel erg lang en heb gezien hoe jij bent gegroeid, dus dat stemt positief. Een van de redenen waarom ik dit soort artikelen zo fijn vind 🙂 Ik leer er heel erg veel van! Een kijkje in een confentti-hoofd 🙂

    | Reageer op deze reactie
 26. Lisa schreef:

  Ik hou van plannen, organiseren, opruimen, schoonmaken, mijn “rommel” is voor andere mensen gewoon opgeruimd en ik ben altijd op tijd. Toch vond ik dit heel fijn om te lezen! Soms vind ik het lastig om te begrijpen waarom mensen altijd te laat komen, of hun zaken niet op orde hebben. Hoe moeilijk is dat dan? Iets in me weet wel dat mensen zulke dingen gewoon heel moeilijk kunnen vinden, maar toch vind ik het soms lastig om daar rekening mee te houden en schrijf ik het soms af als lui. Nou, dat is dus echt niet zo! Eén van de fijne dingen aan bloggen/blogs lezen is dat je zo weer in de hoofden van andere mensen kunt kijken, haha.

  (Ik raak trouwens wel snel afgeleid (tenzij ik echt productief moet zijn), dus daarom ben ik inderdaad ook erg fan van de pomodorotechniek! En ik ben best benieuwd naar dat white noise, dat ga ik nu even proberen 🙂 _

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah haha vind het zo leuk om dit van je te horen! Ik kan mij er juist níets bij voorstellen hoe het is om zo georganiseerd te zijn. Maar dat is inderdaad zo leuk aan persoonlijke blogs en social media, je ‘kent’ dan ineens zoveel verschillende mensen! Ik merk bij mijzelf ook dat ik daardoor veel meer open minded word omdat je mensen, die heel anders zijn dan jezelf, leert begrijpen. Wat vind je van de white noise trouwens? Steve vindt het namelijk héél irritant haha, maar ik kan er juist wel lekker op werken.

   | Reageer op deze reactie
 27. Mijntje schreef:

  Tof artikel weer en bedankt voor je tips! Dit soort stukjes helpen mij enorm om mijn eigen “warhoofdigheid” in banen te leiden en vooral ook: te accepteren. Ik vind je blog sowieso erg leuk, positief, grappig en inspirerend, dus ik blijf je volgen!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah zo leuk om te horen, dankjewel! Echt lief! Accepteren is inderdaad heel belangrijk, als je steeds tegen jezelf loopt te schoppen (al doe ik dat ook regelmatig hoor) wordt het alleen maar vervelender voor jezelf.

   | Reageer op deze reactie
 28. Irene schreef:

  Samen met mijn therapeut ben ik er achter gekomen dat ik net niet helemaal ADD heb (want volgens de DSM IV moet je dan het al sinds je kindertijd hebben), maar wel lekker veel symptomen vertoon. Ben dus nu aan het kijken wat qua organisatie en leren het beste werkt en ik herken mezelf echt heel erg in het stuk over je administratie! En ik denk dat ik de pomodoro methode ook maar eens ga proberen want 25 minuten concentreren moet nog wel lukken. Tof artikel iig!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Thanks! Ik ben benieuwd of de methode voor jou werkt 😀 Ach en dat stempeltje maakt uiteindelijk ook niet uit, als je jezelf maar goed leert kennen en daar een weg in kan vinden wat voor jou het beste werkt. Daar gaat het uiteindelijk om 🙂

   | Reageer op deze reactie
 29. Itsme schreef:

  Wat een fijn artikel om te lezen. Sinds kort ben ik ook gediagnosticeerd met ADHD en hoewel ik probeer wat opgeruimder en gestructureerder te zijn (ik merk dat hoe rommeliger het om me heen is, hoe meer confetti ik in mijn hoofd heb) lukt dat zeker niet altijd. De chaos in mijn hoofd wordt gelukkig een stuk minder door het gebruik van Ritalin. Niet iets dat ik voor altijd wil gebruiken maar voor nu helpt het totdat ik er zelf weer wat meer controle op kan uitoefenen.

  Ik vind het overigens onwijs knap hoe jij zo ver komt met je confetti en hoeveel je hebt veranderd sinds je de diagnose hebt.

  | Reageer op deze reactie
 30. Deisy schreef:

  Wat een ontzettend fijn artikel meis. Ik heb geen ADHD, maar chaotisch in mijn hoofd is het wel iedere dag haha 😉 Ik kan mij dan ook echt herkennen in de tips die jij noemt, vooral in die administratie 😉 Mijn vriend verklaart mij voor gek hoe ik mijn administratie doe, maar voor mij werkt het. Ook geen mappen voor mij hoor haha 😉 En wat betreft adviezen geven: het is volgens mij nooit erg om jouw levenslessen te delen, zolang ze maar van jou zijn en je ze niet aan iemand op gaat leggen. Dan kan er wat mij betreft helemaal niets verkeerd gaan 😉

  | Reageer op deze reactie
 31. Zef schreef:

  afwassen voor het koken, dat doe ik nou dus ook (de pannen de rest gaat in de vaatwasser). Als ik nu even naar links en rechts kijk zie ik 3 notitieblokken en 2 agenda’s liggen en nog steeds zijn mijn dagen erg chaotisch. Wat me vroeger heel erg hielp was iedere week min of meer hetzelfde te doen. Die dag sporten, die dag boodschappen. Dat scheelde me heel veel nadenken en beslissingen nemen, maar dat is tegenwoordig niet meer vol te houden.

  | Reageer op deze reactie
 32. Emma schreef:

  Ik reageer maar zelden, maar vond het nu toch even leuk: supertof artikel! De quote heb ik snel opgeslagen, fijn.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat leuk dat je dan nu toch een reactie achterlaat 😀 Dankjewel!

   | Reageer op deze reactie
 33. Kim schreef:

  Superherkenbaar artikel! Van de pomodoro techniek had ik nog nooit gehoord, maar het doet mij een beetje denken aan een app die ik gebruik. In de plaats van een tomatenwekker (of pomodorowekker) heb je dan een boompje dat je plant. Je zet de timer en uw boom begint te groeien. Na 25 minuten (of langer) heb je dan een boom. Hoe langer je werkt, hoe mooier de boom dan wordt. Het schijnt te werken, alleen moet ik nu minder denken “ik ga eens zien hoe het met mijn boom zit”, want dat werkt ook wel afleidend 🙂

  | Reageer op deze reactie
Back to Top