Hippievoer: Edelgistvlokken
Waarschijnlijk is dit product onder de veganisten wel bekend, want het wordt vaak gebruikt in vegan gerechten als kaasvervanger of om het gerecht wat hartiger te maken. Zoals in dit veganistische gerecht met gnocchi, daar schreef ik al een klein stukje over edelgistvlokken, maar omdat ik het zulk fijn spul vind, wilde ik er ook nog een apart artikel over schrijven.
Waar zijn edelgistvlokken te koop?
Edelgistvlokken van het merk Natufood kocht ik een poos geleden voor een paar euro bij Ekoplaza. Inmiddels verkopen ze dit merk helaas niet meer, maar wel een ander (duurder) merk voor een tientje. Het is ook te koop bij Holland & Barett en G&W Gezondheidswinkels. Online kan je ook verschillende webshops vinden die het verkopen, zoals bij Plantaardigheidjes.
Wat is het?
Edelgistvlokken zijn gemaakt van een eencellig organisme genaamd Saccharomyces Cerevisiae (zoiets als paddenstoelen, geen echte levende diertjes dus, no worries). Dit groeit op suikerriet of melasse, een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker. Wanneer de gist uitgegroeid is, wordt het verhit om het te deactiveren om het daarna te drogen zodat het klaar is voor consumptie. Edelgist is dus een gedroogde inactieve gist. (bron: 1, 2)
Ik kan me voorstellen dat als je dat leest, het water je nog niet echt in de mond in loopt. Desondanks is het ontzettend lekker om in je voeding te gebruiken omdat het een wat kaas-achtige smaak heeft. Daarnaast is het ook nog eens supergezond: het is rijk aan vitamine B1, B2, B3 (soms ook B12, dit wordt er dan kunstmatig aan toegevoegd) en foliumzuur. Het bevat veel eiwitten Doordat het zoveel vitamine B bevat, is het heel goed voor een mooie huid, glanzende lokken en sterke nagels, yay!
En hoe gebruik je het?
Edelgistvlokken zijn niet alleen heel handig voor veganisten maar ook voor mensen die lactose-intolerant zijn en voor mensen die geen zout willen gebruiken in hun eten. Edelgist heeft namelijk een wat hartige smaak zodat je je gerecht iets meer op smaak kan brengen zonder zout te gebruiken. En na wat zoeken op Google kwam ik erachter dat het blijkbaar ook goed is voor katten om vlooien tegen te gaan!
Gebruik het zoals je geraspte kaas zou gebruiken: gestrooid over pasta, popcorn, of pizza, gemengd door risotto of aardappelpuree, you name it. Maak er een mengsel van met amandelen, zodat de smaak nog beter wordt (zoals dit recept op Hipster Food). Je kan er ook “kaas”-saus van maken om bij de groente te serveren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit is dus superhandig om in huis te hebben, ik ben fan!
Populaire recepten met edelgistvlokken:
- Scrambled tofu met kala namak
- Vegan Parmezaan
- De beste kaastosti zonder kaas
- Rucolapesto
- Vegan quiche
- Vegan kaasje
Algehele hippie waardering:
(Eén aftrekpunt doordat het niet zo’n sterke smaak heeft als Parmezaanse kaas, dat kan voor een kleine deceptie zorgen als je gewend bent om dat over je pasta te strooien en ineens overgaat op dit).