Random best of 2017

Traditiegetrouw plaats ik aan het eind van elk jaar een ‘random best of’. Nu moet ik zeggen dat 2017 niet het meest spectaculaire jaar ooit was, maar ik heb er toch nog aardig wat hoogtepunten en dieptepunten uit kunnen halen.

Mijn #bestnine van 2017

De meest gelezen blogposts die dit jaar op ikbenirisniet.nl verschenen:

 1. Snuffelmat maken (8600x) – Heel wat dieren zijn als het goed is een snuffelmat rijker geworden dit jaar, leuk!
 2. Veggietest: Filet Americain (6000x) – Dit is ook gelijk één van de betere uitvindingen van dit jaar, vega filet americain van De Vegetarische Slager, zo lekker.
 3. Gefrituurde hersenen (5800x) – Het weekoverzicht waarin ik vertelde dat het niet zo goed gaat en dat ik een blogpauze inlaste.
 4. Menstruatiecup (5500x) – Holladiejee, blij dat dit tegenwoordig een heel normaal onderwerp is en mensen niet meer reageren met ‘iewl!’. Ik heb tegenwoordig ook THINX period panties (ja echt) waar ik ook nog over wil bloggen.
 5. Mijn eerste tattoo (4900x) – Jaaa, mijn tattoo, nog elke dag heel blij mee.

De minst gelezen blogpost die dit jaar op ikbenirisniet.nl verscheen:

 • DIY: met krijtstift op wijnglazen tekenen (530x) – Misschien kwam het doordat ik de foto’s al huilend en wijndrinkend maakte. Het was het laatste werkgerelateerde dat ik deed voor ik mijn blogpauze inlaste; wat dus ook wel weer aangeeft dat die pauze hard nodig was.

De cijfers:

Sinds 2010 blog ik hier op ikbenirisniet.nl en mijn bezoekersaantallen zijn bijna altijd een stijgende lijn geweest. Vorig jaar was het iets minder omdat ik toen druk was met afstuderen, en dit jaar bleef dat ongeveer gelijk. Ik had verwacht dat het veel minder zou zijn, omdat ik voor mijn gevoel niet zo veel energie in mijn blog kon steken als dat ik wilde. Maar het valt allemaal hartstikke mee. Mijn blog kreeg in heel 2017 bezoek van ruim een half miljoen unieke bezoekers (iets meer dan in 2016) en werd meer dan 1,3 miljoen keer bekeken (evenveel als in 2016). Bizar dat al die cijfertjes echte mensen zijn! Daar moet ik niet veel over nadenken anders durf ik nooit meer iets online te gooien.

Mijn meest gelikete foto op Instagram van dit jaar:

Mijn minst gelikete foto op Instagram dit jaar:

De beste e-mail die ik kreeg:

Een 80-jarige fan, hoe leuk is dat!

Het allerleukste dat ik voor mijn blog kreeg:

 • TOMS wandelschoenen! Zó blij mee. Ik heb ze elke dag aan als ik wandel met Ollie en nu heb ik eindelijk geen natte of koude voeten meer, hoera!

De drie mooiste boeken:

Volgens Goodreads heb ik afgelopen jaar 76 boeken geluisterd en gelezen. Een persoonlijk record! Doordat ik officieel ben afgekickt van het studeren heb ik eindelijk meer ruimte in mijn hoofd om weer te lezen, zo fijn. Tijdens mijn blogstilte las en luisterde ik ook veel, ik kon er eindelijk tijd voor vrij maken zonder me er schuldig over te voelen. En dat ben ik blijven doen! Dit is mijn persoonlijke top 3:

 1. The Book Thief – Zo. Mooi.
 2. Verkikkerd Ik wist niet dat ik van chiklits hield tot ik aan dit boek begon, love it! Lekker luchtig en perfect om mee te ontspannen.
 3. Self-Compassion – Een beetje zweverig, maar inhoudelijk gezien was dit boek perfect voor mij en heb ik er veel van geleerd.

Het stomste boek:

 • The Alchemist – Meest verschrikkelijke en vermoeiende boek dat ik ooit heb gelezen in mijn leven (studieboeken niet meegeteld).

5 #GIRLBOSS dingen waar ik trots op ben:

 • Blogstilte: ondanks dat ik bang was dat iedereen me zou ontvolgen/vergeten, dat mijn blog in een diep dal zou raken en ik daarna plaats mocht nemen achter de kassa, besloot ik toch om tijdelijk helemaal te stoppen met bloggen en werken. Of ja, ‘besloot’ is niet het goede woord, eerlijk gezegd voelde het niet alsof ik een keuze had want ik kon gewoon niet meer. De wereld bleek niet te vergaan en het gaat me nu ook makkelijker af om voor nu mijn blog iets meer los te laten.
 • Open & eerlijk zijn: ik weet dat niet iedereen vindt dat het goed is om online open te zijn over psychische issues, maar voor mij is het altijd een goede keuze geweest om dit wél te zijn. Ik ben dankbaar voor het begrip dat ik krijg en nog blijer met de berichtjes dat ik er anderen mee help.
 • Patreon: ik ben súperblij dat mijn Patreon zo boven verwachtingen goed loopt. Het groeide dit jaar van 39 naar meer dan 90 supporters, wow! Mede hierdoor had ik een extra spaarpotje waardoor ik niet dakloos werd tijdens mijn blogstilte. Duizendmaal dank.
 • Focus: het werd me dit jaar veel duidelijker waar ik op wilde focussen en vond het vertrouwen in mijzelf dat ik als ondernemer ga rocken.
 • Toffe samenwerkingen: het was te gek dat ik afgelopen jaar met zulke mooie merken heb mogen werken waar ik zelf erg enthousiast over ben. Denk aan Bagels & Beans, Storytel en Dopper. En ook wat kleinere duurzame webshops, wat ik misschien nog wel het allerleukst vind om over te schrijven, zoals Wolf & Storm en SoloBioMooi. Laten we afsluiten met het cliché der clichés: I LOVE MY JOB.

Meer lezen? Op mijn blog vind je ook een Random Best of voor 2016, 2015, 2014 (die is mijn favoriet) en 2013!

De links naar de boeken zijn affiliatelinks (m.u.v. het stomme boek want daar wíl ik niet eens geld aan verdienen als iemand het via mijn blog zou kopen). Bedankt voor je support!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

32 reacties op “Random best of 2017

 1. Linda schreef:

  Deze jaaroverzichten zijn het beste, want ze zijn niet zo cliché met alleen maar hoogtepunten.
  Ik vond De Alchemist wel best een goed boek eigenlijk, hahaha. Ik moest ook heel hard lachen om je laatste zinnetje over de affiliate links 🙂

  Voor jezelf kiezen is belangrijker dan wat dan ook, dus dat heb je vet goed gedaan (of het gebeurde in ieder geval). Ik ben benieuwd naar wat je in 2018 allemaal gaat schrijven en gaat bereiken! Ik blijf je lekker volgen (voor het eeeh 6e jaar? Denk ik?)!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah dank je wel! En ik geloof ook dat ik in de minderheid ben ja, ik hoor steeds van iedereen dat het zo’n goed boek is, haha oeps. Enorm bedankt voor al je lieve reacties van het afgelopen jaar, dat betekent echt veel voor mij. Ik hoop dat je 2018 heel fijn wordt! 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Linda schreef:

    Haha ach, smaken verschillen toch 😉 Ik vind bijvoorbeeld Star Wars geen zak aan en dat vind bijna iedereen geweldig – o en ik lust geen suikerspin en dat lust ook bijna iedereen, telt dat ook? Haha!

    Wat leuk om te horen! Ik heb vaak als ik reageer het idee van ‘oké dit slaat nergens op’ of ‘dit is echt geslijm’ (maar dan meen ik het wel echt! Dan klinkt het voor mijn gevoel alleen zo) dus dat is leuk om te horen! Dank je!

    | Reageer op deze reactie
 2. Ine schreef:

  Tuurlijk blijven we je volgen ondanks je stilte! Het is niet omdat iemand in een dipje zit dat je ze in de steek laat. Dit doe je niet in het echte leven en ook niet online. Dat is mijn mening toch 😉 Je bent een pracht persoon! Hopelijk heeft je blogpauze je deugd gedaan. Dat 2018 een top jaar voor je mag worden!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah heel lief! Ik wens jou ook heel veel moois en fijns in 2018 <3

   | Reageer op deze reactie
 3. Zo’n jaar en dan nog zoveel moois om op terug te kijken. Kun je nagaan hoe tof volgend jaar dan wel niet moet worden! #nopressurethough 😉

  | Reageer op deze reactie
 4. Veerlez schreef:

  Elk jaar is je jaaroverzicht weer favoriet, met een heerlijke dosis humor terug kijken of je jaar is heerlijk. En het feit dat je blogt over je psyche is juist wat me in het begin naar je blog heeft getrokken, het stommen met roken, je adhd reeks. blijf daar alsjeblieft over bloggen. Heerlijk mens. Dat 2018 maar fantastisch voor je mag worden!

  | Reageer op deze reactie
 5. Sue schreef:

  Oh man, van die statistieken kan ik alleen maar dromen! Maar je doet het ook super goed, je schrijft zo losjes en nonchalant, dat leest zo fijn 😉
  Alle goeds voor komend jaar gewenst!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik denk dat dromen van hogere statistieken altijd wel een ding blijft, haha. Ik heb nog altijd het gevoel dat ik een klein blogje heb. Maar het is maar net waar je je mee vergelijkt natuurlijk (moeten we ook helemaal niet doen, dat vergelijken!). Dank je wel, ik wens jou ook een superfijn 2018 toe!

   | Reageer op deze reactie
 6. Michelle schreef:

  Wat een super leuke terugblik! Op naar 2018 en dan kom ik natuurlijk gezellig weer bij je lezen..

  | Reageer op deze reactie
 7. Rensina Steursma schreef:

  Wat een heerlijk jaaroverzicht Iris!
  Leuk gedaan zo en fijn om te lezen.
  Ondanks dat het wat minder ging, hoop ik dat 2018 jouw jaar wordt!!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha zo lief, dank je wel! Jij ook een fijne jaarwisseling!

   | Reageer op deze reactie
 8. Desi schreef:

  Vond je de Alchemist stom? Ik vond het echt prachtig. Al moet ik zeggen dat ik niet echt fan ben van Paulo Coelho’s schrijfstijl. Te veel geblaat.
  Fijne jaarwisseling alvast! Hopelijk vind je jn 2018 meer rust in je hoofd 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaa ik heb écht geprobeerd om het leuk te vinden, ik wou dat ook heel graag omdat ik overal goede recensies las! Maar toen ik over de helft van het boek was hield ik het echt niet meer vol, haha. En ik deel je mening over de schrijfstijl inderdaad, dat hielp ook niet echt mee voor mij :p Dank je wel, jij ook een fijne jaarwisseling gewenst!

   | Reageer op deze reactie
 9. Romy schreef:

  Wat een geweldig overzicht en wat heb je het op een leuke manier ingestoken! Heerlijk dat je lekker eerlijk ook wat minder geslaagde artikelen, boeken en Instagramfoto’s deelt 😉 Wat mag je trots zijn op wat je dit jaar hebt weten te bereiken met je blog en vooral ook op hoe je aan het einde van het jaar voor jezelf durfde te kiezen door een blogstilte in te lassen. You go girl! Ik wens je een geweldig mooi nieuw jaar toe en hoop dat 2018 je snel een fijne behandeling brengt die je ook op persoonlijk vlak echt vooruithelpt ♥

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ahh ik vind dit zó lief. Dank je wel voor al je lieve reacties het afgelopen jaar, ik vind jou zo’n mooi mens <3

   | Reageer op deze reactie
 10. Lenneke schreef:

  Ohhh, De Alchemist is één van mijn lievelingsboeken aller tijden! Net zoals De Boekendief, trouwens. Maar goed, dat terzijde, ik wens je een heel fijn 2018 en ik hoop dat het je brengt waar je wil zijn. Gun ik je. <3

  | Reageer op deze reactie
 11. Jantine schreef:

  Wat een fijn jaaroverzicht! 🙂 En natuurlijk blijven we je volgen. Ik was vooral superblij toen ik er weer wat geplaatst werd, want dat betekende dat je daarvoor weer ruimte in je hoofd had …

  | Reageer op deze reactie
 12. Maai schreef:

  Mooi overzicht van afgelopen jaar! Op naar een jaar waarin voor jezelf kiezen op 1 gaat staan, je lekker in je vel komt en er een hoop mooie dingen op jullie weg mogen komen. Gelukkig nieuw jaar Iris <3

  | Reageer op deze reactie
 13. Danielle schreef:

  Ooohhhh dit is zo leuk! Ik ben geen fan van jaaroverzichten… maar jouw versie is fantastisch. En vertel even meer over die THINX period panties ja! Pak ik vast een glas wijn erbij.

  | Reageer op deze reactie
 14. yvonne schreef:

  Wauw wat een compliment van de 80jarige bezoeker! En een mooi overzicht hoor.

  | Reageer op deze reactie
 15. Pingback: Random best of 2017 | Girlline
Back to Top